AŞURE


- 500 gr buğday
- 250 gr nohut
- 250 gr kuru fasulye
- 10 adet kuru kayısı
- 10 adet kuru incir
- 100 gr kuru üzüm
- 100 gr fındık
- 1 avuç kuş üzümü
- 1 avuç dolmalık fıstık
- 2.300 kg. şeker
- göz kararı su

süsleme için
- ceviz içi
- badem
- tarçın
- nar

1 gece öncesinden hazırlamanız gerekenler;
Buğdayı yaklaşık on kez ovarak yıkayın. her yıkamada suya rengini verecektir, kahverengi suyunu akıtın. tencereye alıp üzeri geçene kadar su ile doldurup kaynatın, kapağını hiç açmadan sabah kadar bekletin. Kuru fasulye, nohut, kayısı, incir ve üzümleri suya koyup sabaha kadar bekletin.
Ertesi sabah;
buğdayların şişmiş ve yumuşamış olması gerekiyor. Tencerede su kaldıysa bir kez daha kaynatın, kalmadı ise su ilave edip kaynatabilirsiniz. geceden ıslattığınız tüm malzemelerin suyunu süzün. Kaynamakta olan buğdayın üzerine sıra ile nohut, fasulye ve şekeri ekleyip karıştırarak pişirin. Şeker aşurenin sulanmasına sebep olacaktır. Bu aşamada tenceredeki su az kalır ise biraz daha ılık su ekleyebilirsiniz. Malzemeler özdeşleşince kayısı, kuru üzüm, kuş üzümü, dolmalık fıstık ve fındığı ekleyip karıştırmaya devam edin. Ocağın altını kısmaya yakın incirleri ilave edin. İnciri erken atarsanız aşurenin kararmasına sebep olacaktır. bu nedenle en son atmak önemli. Tamamen kıvam aldığından emin olduğunuzda ocağı kapatın ve aşure sıcakken kaselere boşaltın. Servis esnasında badem, ceviz, tarçın ve nar ile süsleyebilirsiniz.