"Neee ev yoğurdu mu" diyenlerdendim :) Çok zor birşey olduğunu, beni aştığını düşünürdüm hep. Ama bazen bazı şeyleri gözümüzde fazlaca büyütüyoruz. Zor zannetmemiz de bu yüzden aslında. Oğlum ek gıda ile tanıştığında ev yoğurdu yapma telaşına düşmüştüm. Beğenmediğim mayalar ve yanlış yöntemleri deneye deneye sonunda kendi yoğurt yapma yöntemimi buldum :))
Öncelikle çiğ süt kullanmıyorum. İstanbul gibi bir metropolde alınan sütün menşeine ulaşmak neredeyse imkansız. Bu nedenle cam şişedeki günlük pastörize sütleri tercih ediyorum. Hatta bazı markaların "yoğurtluk" olarak satılan özel sütleri var. Onlar daha bir hoşuma gidiyor. Sütü kaynatmıyorum. En az 45 derece olana kadar (ben genelde 47-48 derecede mayalıyorum) ısıtıyorum. Isıtmış olduğum 2 litre süte 3 yemek kaşığı yoğurt ekleyip karıştırıyorum. Daha sonra hava almayan bir kaba alıp kapağını sıkıca kapatıyorum ve ince bir battaniye ile sarıyorum. Serin bir yerde yaklaşık 5 saat bekletip buzdolabına koyuyorum. Ertesi güne kadar da kapağını hiç açmıyorum. Fazla suyunu almak için ise temiz bir tülbent veya kağıt havlu kullanıyorum.